Hárman haltak meg eddig idén lakástűzben megyénkben

Megosztás

Hiába volt kevesebb lakástűz, mint egy éve január és június között, idén kettővel több volt az áldozat az első félévben.

2023 első félévében 147 lakástűz keletkezett Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, 38-cal kevesebb, mint 2022 első hat hónapjában, ami 20 százalékos csökkenést jelent. A félév folyamán 2.400 négyzetméternyi épített terület égett le – összegzett a megyei Katasztrófavédelem.

A legnagyobb tűz február 5-én Törökszentmiklóson volt, ahol egy öt helyiségből álló alsóépület gyulladt ki. A lángok a tetőszerkezetre is átterjedtek, összesen 200 négyzetméteren pusztítottak. Az oltás közel két és fél órán át tartott, 15 tűzoltó 4 tűzoltójárművel avatkozott be, a tűzben mintegy hatszáz galamb pusztult el.

Az első félévben keletkezett lakástüzekben 3 ember vesztette életét, a tavalyi év hasonló időszakának esetei egy áldozatot szedtek.

A félév során átlagosan 29 óránként csaptak fel lángok otthonban. Ezekben az esetekben 13 ember sérült meg, kettővel több, mint tavaly ugyanebben az időszakban, többségük füstmérgezést szenvedett. A lakástüzekhez összesen 308 tűzoltóautót riasztottak.

A leghosszabb beavatkozás közel öt és fél órán át tartott: június 6-án egy 70 négyzetméteres melléképület és a hozzátoldott, nyitott szín égett Jászberényben. 12 tűzoltó 4 járművel avatkozott be, az egységek egy-egy gáz-, oxigén- és acetilénpalackot vittek ki az ingatlanból.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 12 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, illetve a kémény műszaki állapota miatt gyulladt ki épület. 11 otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz.

A legtöbb tűz hálóban (12 százalék), kéményben (10 százalék), illetve konyhában (9 százalék) keletkezett.

A 147 tűzzel érintett otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Szén-monoxid miatt 2023 első felében 19-szer hívták a tűzoltókat. Egy ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, halálos áldozat pedig nem volt. A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, nyáron is fenyegető veszélyforrásról van szó.

Kapcsolódó cikkek